Fra drengedrøm til drømmejob

Ved udmundingen af Roskilde Fjord, helt ude på pynten, står der et lille fyr, som er blevet vartegnet for Lynæs Havn. Vandet er lavt, der er kites på himlen, og bag de flade klitter kan man skimte gammelt fiskeudstyr, bundgarnspæle og de sejlbåde, der endnu ikke har fået vand under kølen. Det er her på stranden i Lynæs, at tvillingerne Jeppe og Johan Ingversens historie med Lynæs Surfcenter starter – rammen om et af Danmarks bedste wind- og kitesurfspots.

Artikel fra Magasinet Lynæs – læs hele magasinet her.

Vi var fem år, da vi flyttede til Lynæs. I starten boede vi længere oppe i byen, men vores storebror Joakim lærte at windsurfe, og det smittede selvfølgelig af på min bror og mig, så pludselig var hele familien mere eller mindre konstant her på stranden,” fortæller Jeppe.

I 2005, et par år efter vi var flyttet til Lynæs, tog vores far og mor en vild beslutning og overtog Købmandsgården på Lynæs Havn. Det var nogle vanvittige år, når jeg tænker tilbage på det. Jeg boede i det gamle kølerum, og Jeppe boede oppe på loftet, hvor det sneede ind om vinteren, hvis det rigtig blæste til – men vi havde det fantastisk, også selvom det endte med at blive et familieprojekt at drive Købmandsgården,” fortæller Johan

En flyvende start – med en brat opbremsning

I de år, hvor Jeppe og Johans forældre drev Købmandsgården, brugte drengene deres fritid på vandet ved Lynæs Strand. I 2011 begyndte de at arbejde som kitesurfinstruktører for KITEpro, hvor de øjnede muligheden for at tjene penge ude på vandet i stedet for bag kassen i Købmandsgården. KITEpro-eventyret stoppede dog brat, da Nikolaj, som ejede KITEpro, pludselig døde af et hjertestop.

Det var et kæmpe chok for alle, og begravelsen er nok et af de sørgeligste øjeblikke, jeg nogensinde har oplevet. Nikolaj havde store visioner for KITEpro og for Lynæs. Selvom det stadig er ubegribeligt og utrolig sørgeligt, så ved jeg, at Nikolaj ville være stolt af det, vi har opbygget omkring Lynæs – det er præcis det, som han drømte om,“ fortæller Johan.

En ny start

Efter en skæv start på foråret på grund af Nikolajs død valgte Jeppe og Johan alligevel at genoptage surfundervisningen under et nyt navn, nemlig Lynæs Surfcenter, som nu også indeholdt windsurf, SUP og kajak i konceptet. Basen blev en tilbygning bag Købmandsgården, og huslejen var på fars regning de første par år. Sådan gik der et par somre, og konceptet har udviklet sig gradvist siden.

Vi var jo ikke så gamle dengang, 17 år, men vi brugte alle vores sparepenge på gear, og hver sommer fik vi mere og mere – det er egentlig ikke stoppet,” siger Jeppe og griner.

Der er sket meget siden dengang, og i dag tæller Lynæs Surfcenter ud over vandsportsundervisning og udlejning også en café, butik, overnatning og reception i de gamle købmandslokaler – og endda udlejning af mobile saunaer. Derudover har Jeppe og Johan været med til at skabe to festivaler, blandt andet LYST festival, som på sit første år, 2019, bragede gennem lydmuren og samlede gode mennesker fra nær og fjern, der er til både vand, lækre musikoplevelser, dejlig mad og smukke omgivelser.

Vi har udvidet konceptet en del, specielt de sidste to år – men kernen i forretningen er stadig surf og livsstilen omkring det,” fortæller Johan.

lynæs tvillingerne

Familien har været med hele vejen

Det er ingen hemmelighed, at vores forældre spiller en stor rolle. De har jo støttet os i alt. Sommerdage, hvor det står ned i stænger, og det er helt vindstille, kan man godt blive frustreret, og alt det hårde arbejde virker spildt. I sådan en situation er det fedt, at vi kan være sammen her som familie,” siger Jeppe.

At skabe drømmejobbet har aldrig været Jeppe og Johans overordnede mål, men nærmere en konsekvens af en dyb passion for vandsport. Begge har de gennem tiden med Lynæs Surfcenter haft fuldtidsstudie ved siden af – for ”man skal jo have en kandidat nu om dage, hvis man skal blive til noget,” siger Jeppe.

Jeg havde egentlig aldrig tænkt, at jeg skulle leve af det her, jeg tænkte, at det var et godt studiejob, og jeg har skabt et godt netværk gennem alle årene. Men her de sidste par år kan jeg se, hvordan vi rent faktisk er begyndt at rykke noget større i området, blandt de mennesker og i de fællesskaber, som vi er en del af. Det sjove er, at selvom der ikke længere er købmand i Købmandsgården, så er det igen ved at blive et sted, hvor lokale og sommerhusgæster samles, bare i et nyt format. Det er virkelig fedt at være en del af,” siger Johan.